Joomla Free Templates by Varsity Letterman Jacket

Informatie jeugdschaatsen

ijsbaan

Hieronder, in samengevatte vorm, de belangrijkste informatie over het jeugdschaatsen:

Jeugdschaatsbegeleiders en jeugdschaatscoördinator

De jeugdschaatsers worden begeleid door een groep enthousiaste jeugdschaatsbegeleiders. Per groep is er minimaal 1 begeleider beschikbaar. Een aantal van hen is in het bezit van het KNSB-diploma niveau 2. Andere jeugdschaatsbegeleiders zijn intern opgeleid bij de VHL. In het kader van de maatschappelijke stage worden ook leerlingen uit het voortgezet onderwijs ingezet als assistent-schaatsbegeleider.
Winanda Cara van der Meijden is de jeugdschaatscoördinator van de VHL. Zij is altijd bij het jeugdschaatsen aanwezig en coördineert zowel het vervoer als de activiteiten op het ijs. U kunt ook bij haar terecht met uw vragen en opmerkingen.
Via de link onderaan kun je met haar in contact komen.

Groepen

Op basis van leeftijd, vaardigheid en eerder behaalde diploma's verdelen wij de schaatsers over meerdere groepen. De groepjes zijn niet te groot waardoor de schaatsbegeleiders veel aandacht aan elk kind kunnen geven. Indien de vorderingen daar aanleiding voor geven gaat een schaatser in de loop van het seizoen naar een andere groep. Dit alleen na goedkeuring van de schaatsbegeleider en de coördinator.

De schaatsen

Geadviseerd wordt om de kinderen die met schaatsen beginnen te laten schaatsen op easy gliders of op de Viking Unlimited. ( Dit is een schaats met een harde schoen.)
In onze nieuwsbrief wordt hier meer over verteld en kunt u advies vragen aan de jeugdschaatsbegeleiders. Na toestemming van de jeugdschaatsbegeleiders gaan de kinderen schaatsen op stalen noren (bij voorkeur laag model). De achterkant van de schaatsijzers moet uit veiligheidsoverwegingen worden afgerond. Goed passende schaatsen van een degelijke kwaliteit bevorderen het schaatsplezier. De jeugdschaatsbegeleiders willen u hierin graag adviseren. Het is belangrijk om regelmatig de schaatsen te slijpen. Dit is vooral van belang na het schaatsen op natuurijs, de Jeugd-Elfstedentocht op de Vechtsebanen en voorafgaand aan het diplomaschaatsen. Gehuurde schaatsen worden door de verhuurder gratis geslepen. Daarnaast zijn klapschaatsen bij het jeugdschaatsen verboden omdat dit het ontwikkelen van een goede en juiste techniek in de weg staat.
 

Kleding

De vereniging beschikt over prachtige schaatstrainingsjacks voor de jeugdschaatsers. Het gebruik van deze jacks is verplicht en inbegrepen in de kosten voor het jeugdschaatsen. De jeugdschaatsers zijn ook verplicht een schaatsmuts te dragen. Uit oogpunt van veiligheid moeten de schaatsers ook handschoenen dragen.
Verder adviseren wij een gemakkelijk zittende trainingsbroek, met niet te wijde pijpen, of een salopette.

De bus

Voor vervoer van en naar de ijsbaan huurt de VHL een bus. De bus vertrekt om 15:10 vanuit Heukelum en rijdt dan via Leerdam, Schoonrewoerd, Lexmond en Vianen naar de ijsbaan in Utrecht. Om ongeveer 18:35 uur is de bus dan weer terug in Heukelum.
Kinderen die met de bus naar de ijsbaan gaan, zijn in principe verplicht ook weer met de bus terug te gaan. Een heel enkele keer kan er een uitzondering gemaakt worden. Als uw kind niet heen en terug met de bus kan moet u dit vooraf via de mail doorgeven aan de jeugdschaatscoordinator.
 

De ijsbaan

Er wordt geschaatst op de Vechtsebanen aan de Mississippidreef te Utrecht. Tijdens het jeugdschaatsen is de baan voor noodgevallen te bereiken op telefoonnummer 030 2616973. Als er voor een langere periode natuurijs ligt kan het jeugdschaatsen op een nader te bepalen natuurijsbaan gegeven worden.  

De lessen

De kinderen krijgen op een speelse manier schaatsles. Niet het hardrijden staat hierbij centraal, maar de schaatstechniek. Zo leren de kinderen zo recht mogelijk op de schaats te staan, goed zijwaarts afzetten en het overstappen in de bocht. Ook wordt er gewerkt aan de schaatshouding, het zgn. diepzitten.
Tijdens de lessen oefenen de kinderen, naast de basistechniek, ook de start- en remproef, het slalom rijden en het schaatsen van rondjes. Deze laatste drie onderdelen moeten ze op het eind van het seizoen uitvoeren tijdens het diplomaschaatsen.
Het seizoen loopt van eind september tot begin maart. De trainingen op de baan beginnen om 16:25 uur en duren tot 17.23 uur.
Belangstellende ouders en andere familieleden kunnen (zonder kosten, echter op eigen gelegenheid) bij de schaatslessen komen kijken. Dit is niet alleen leuk voor uzelf, het is zeker ook stimulerend voor de kinderen. Ook de jeugdschaatsbegeleiders waarderen uw belangstelling.

Activiteiten

Naast het Sint Nicolaasfeest en het diplomaschaatsen is de jaarlijkse Jeugd-Elfstedentocht het absolute hoogtepunt van het jeugdschaatsseizoen. De hele ijsbaan is dan omgetoverd in een prachtig Fries winterlandschap compleet met stempelposten, kluunplaatsen, bruggen, wakken, een blaaskapel en natuurlijk het bruggetje van Bartlehiem.
In anderhalf uur tijd halen de deelnemers hun stempels in de bekende elf Friese steden. Er rijden begeleiders rond om de kinderen te helpen. Het aantal rondjes kunnen de kinderen zelf bepalen, dus het verschil in niveau is geen belemmering om lekker mee te schaatsen. Onderweg is er koek en zopie. Aan het eind van de tocht krijgt iedere deelnemer het felbegeerde Elfstedenkruisje.

Diploma's

Het jeugdschaatsseizoen wordt afgesloten met het diplomaschaatsen. Alle kinderen ontvangen na afloop het officiële KNSB-diploma. De beoordeling is afhankelijk van de gereden tijden en de schaatstechniek.Tijdens het diplomaschaatsen doen de schaatsers drie proeven:

  • slalomproef
    De slalomproef wordt gereden op een baan waarop een aantal pylonen op een rij staat, met een totale lengte van 45 meter. Het is de bedoeling binnen een bepaalde tijd een slalom heen en terug tussen de pylonen door te rijden.
  • start- en remproef
    Een rechte baan met een lengte van 45 meter dient heen en terug binnen een bepaalde tijd te worden gereden. Het gaat er hierbij om bij de keerpunten gekomen geen bocht te rijden maar te remmen, vlak om de pylon te draaien en vervolgens weer zo snel mogelijk aan te zetten.
  • langebaanproef
    Bij deze proef moet er een bepaalde afstand, zonder te stoppen, worden afgelegd.

De eerste twee onderdelen doe je om de beurt, de langebaanproef doe je in een grote groep.
Bij het rondjes rijden worden de kinderen in drie groepen en op eigen niveau ingedeeld. Deze indeling wordt tevoren gemaakt. Er zijn verschillende diploma's te behalen. Diploma S staat voor schaatsproef. Verder is er diploma A t/m F. De eisen per diploma zijn als volgt:

Diploma Slalomproef Start en rem proef Langebaan
S 41 t/m 48,9 sec. 38 t/m 45,9 sec. 4 ronden
A 36 t/m 40,9 sec. 33 t/m 37,9 sec. 6 ronden
B 31 t/m 35,9 sec. 28 t/m 32,9 sec. 8 ronden
C 26 t/m 30,9 sec. 23 t/m 27,9 sec. 13 ronden
D 23 t/m 25,9 sec. 21 t/m 22,9 sec. 18 ronden
E 20 t/m 22,9 sec. 19 t/m 20,9 sec. 20 ronden
F 0 t/m 19,9 sec. 0 t/m 18,9 sec. 22 ronden

Mocht u na het lezen van deze informatie toch nog vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen.